Nieuwe energie labels

Meerdere productgroepen hebben vanaf maart 2021 een nieuw energielabel. Hiermee kunt u apparaten beter vergelijken. De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzichtelijker. De oude labels met plusjes (A+++) verdwijnen.

Producten met nieuwe label:

De volgende van onze product groepen hebben een nieuw energie label gekregen:
- Vaatwassers
- Koel-vries kasten

Producten met oude label:

Bij volgende product groepen blijft het oude energie label bestaan:
- afzuigkapen
- oven en kookplaten
- keukenboilers
- airconditioning


Wat verandert op het energielabel?

De schaal verandert

De schaal verandert in 'A tot G' omdat de huidige schaal (A+++ tot D) geen goede informatie meer biedt. Veel producten krijgen het label A+++, daarom wordt het energieverbruik opnieuw ingeschaald.

Klasse A blijft ‘leeg’

Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige producten, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Producten die een 'B' scoren, kunnen dus zuiniger zijn dan een product dat nu label A+++ heeft.

Nieuwe iconen voor prestaties

De nieuwe labels krijgen nieuwe, duidelijke iconen die iets vertellen over de prestaties. Bij vaatwassers en wasmachines, wordt het jaarlijks energieverbruik vervangen door energieverbruik per 100 wasbeurten. Bij beeldschermen in 1000 kijkuren. Ook wordt het aantal decibel weergegeven in geluidsklasses. Vergelijk het oude label niet met het nieuwe

U hoeft niet te schrikken als het zuinige A+++ product dat u net hebt gekocht op een nieuw label slechts een D krijgt. Toch is het product niet minder energiezuinig. Het is precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn anders:

- Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld en komt in een lagere energieklasse.

- Soms is de methode om energieverbruik te berekenen aangepast zodat deze beter aansluit op de gebruikssituatie.

 

 (bron: consumentenbond.nl)