Elektrisch, gas, keramisch of inductie?

Koken doen we allemaal maar wat is nu de beste kookplaat en waarom zou je gaan voor gas, klassiek elektrisch, keramisch of inductie? Wat zijn de verschillende voor- en nadelen van elke methode? In dit blog duiken we hier verder in!

Wat is het verschil tussen koken op gas, elektrisch, keramisch of inductie?

Koken op gas

Koken op gas is een van de meest gangbare manieren van koken en het meest rechttoe rechtaan. Bijna alle huizen in Nederland hebben een gasaansluiting. Echter, sinds 1 juli 2018 mogen nieuwe woningen geen aardgasaansluiting meer hebben. Gas ook relatief goedkoop: koken op gas kost voor een gemiddeld huishouden op jaarbasis zo’n €20. Een ander groot voordeel is dat alle pannen op gas gebruikt kunnen worden en dat de warmte goed te regelen is, zodat het eten niet overkookt of juist aanbrandt. Veel gehoorde bezwaren zijn dat gemorst eten snel in de plaat brandt, dat er hitte verloren gaat aan de zijkanten van de pan en u blijft met open vuur werken wat vraagt om extra veiligheid.

Klassiek elektrisch

Het klassieke elektrisch koken begint al een beetje uit de mode te raken, u zult het misschien alleen nog kennen van de kookplaatjes uit een studentenhuis of van de camping. Klassiek elektrisch koken gebeurt met gietijzeren verwarmingselementen. Een van de redenen dat u het niet vaak meer tegenkomt is dat het altijd een beetje behelpen is: het duurt lang voordat de plaatjes warm zijn of juist weer afkoelen. Daarnaast is het lastig om de temperatuur te regelen omdat deze plaatjes vaak maar een paar standen hebben.

Keramisch

Dit is de opvolger van het klassieke elektrische koken en is in essentie een keramische glasplaat met daaronder verwarmings- of infraroodelementen. Deze gloeien vaak rood op als ze warm zijn en zodoende weet u dat de plaat warm genoeg is om op te gaan koken. Een groot voordeel van keramisch koken is dat de plaat gemakkelijk schoon te houden is en gemorst eten er niet inbrandt. Wel is er sprake van energieverlies doordat de plaat na het koken nog lang warm blijft, dit kan ook onhandig zijn wanneer u kinderen heeft die in de keuken komen. Ook is er weinig controle over de temperatuur doordat de plaat langer warm blijft of juist meer tijd nodig heeft om op temperatuur te komen. Een veel gehoorde klacht is dus ook dat gebruikers rekening moeten gaan houden met wanneer het water gaat koken zodat ze van te voren de plaat wat zachter kunnen zetten.

Het is belangrijk om andere pannen aan te schaffen wanneer u overstapt van koken op gas naar een keramische plaat. De vlam van het gasfornuis heeft de bodem van de pannen namelijk vervormt omdat de vlam niet overal een gelijke temperatuur heeft. Hierdoor zal de warmtegeleiding dus niet optimaal zijn. De keramische plaat verwarmt de pan namelijk via de bodem en het is dus van belang dat deze effen is.

Inductie

Bij koken op inductie wordt de plaat niet verwarmt maar de bodem van de pan zelf. Dit gebeurt doordat er een elektromagnetisch veld nadat de pan op de kookplaat is gezet. Ook warmt de pan sneller op vergeleken met koken op een keramische kookplaat of gas. Er gaat weinig energie verloren doordat alleen de onderkant van de pan verhit wordt en dus is dit een zuinige optie in gebruik. De aanschaf daarentegen kan een investering zijn. Een ander nadeel is dat er in de keuken een zogenaamde perilex aansluiting (dat is meer dan de standaard 220 volt omdat de inductieplaat meer stroom nodig heeft) gemonteerd moet worden. De keuken is dus misschien niet in een keer klaar voor een overstap naar inductie. De inductie kookplaat blijft na gebruik niet lang heet en is daardoor snel schoon te maken. Doordat de plaat niet hoeft af te koelen is het ook een veilige optie voor kinderen. Over het regelen van de temperatuur verschillen de meningen.

Ook voor koken op inductie moet u andere pannen aanschaffen als u overstapt van gas om precies dezelfde reden als bij keramisch koken: de bodem moet vlak zijn voor een optimale hittegeleiding. Er mag dus absoluut geen glooiing in de bodem zitten zoals vaak bij Tefal pannen het geval is. Mocht u bij de aanschaf van een pan twijfelen of deze geschikt is voor inductie kunt u in de winkel snel een test doen door een magneetje mee te nemen en die tegen de pan te houden, als deze aan de pan plakt dan kunt u de pan gebruiken op een inductie kookplaat.

Terug naar het blogoverzicht