Via-Direct is Oxfam Novib ambassadeur

Via-Direct is een bedrijvenambassadeur

Maatschappelijke verantwoordelijkheid is van groot belang. Als bedrijvenambassadeur steunt Via-Direct projecten van Oxfam Novib voor microfinanciering. Als 'ambassadeurs van het zelfdoen' geeft Via-Direct aandacht aan het werk van Oxfam Novib.

 Oxfam novib 1     


Ondernemers voor ondernemers

Als ondernemer weet u hoe belangrijk het is om te kunnen investeren in een nieuw of bestaand bedrijf. In Afrika kunnen veel mensen dat niet. Omdat ze geen onderpand hebben. Of omdat er in hun omgeving helemaal geen banken zijn. Mensen met ondernemingszin kunnen dan wel terecht bij een microkredietorganisatie.

 

Waar banken niet thuis geven...

Aan ondernemingszin is bij mensen die in armoede leven vaak geen gebrek. Wel aan geld. Een kleine lening kan voor hen het verschil maken. Meestal zijn enkele tientallen euro's al genoeg om een eigen bedrijfje te beginnen zoals kippen of koeien houden, tassen maken, een eethuisje. Maar bij een bank kunnen deze ondernemende mensen zelden terecht. Omdat ze geen onderpand hebben. Omdat ze vrouw zijn. Of omdat een 'gewone' bank geen brood ziet in al die kleine klanten met luttele kredietbedragjes. Of omdat arme mensen veelal niets in onderpand  kunnen geven aan een bank. Soms is er in de omgeving niet eens een bank.

       

 

Keurig afgelost

Microfinanciering is dan een uitkomst. Oxfam Novib voorziet inmiddels rond de 200  partnerorganisaties voor microfinanciering van een werkkapitaal van samen zo'n 38 miljoen euro. De organisaties gebruiken dit kapitaal om microkredieten te verlenen. Er staan via de organisaties die Oxfam Novib ondersteunt, bij meer dan 3,5 miljoen mensen microkredieten uit.

Ook al betreft het arme mensen, toch worden de leningen vrijwel altijd keurig afgelost. De partnerorganisaties hoeven maar weinig af te schrijven vanwege wanbetaling. Het afgeloste geld wordt opnieuw als microkredieten uitgezet. Daarmee kunnen weer nieuwe mensen een bedrijfje beginnen en hun armoede te boven komen.

 

Ook opleidingen

Veel van de partnerorganisaties geven niet alleen leningen, ze zorgen ook voor trainingen en opleidingen. Bijvoorbeeld over koeien houden, marketing en nieuwe landbouwtechnieken. Sommige partners geven ook cursussen in gezondheidszorg.

 

   

 

Wilt u meer weten over Oxfam Novib?

Twee miljard mensen moeten dagelijks rondkomen van minder dan twee dollar per dag. Armoede is voor ons onacceptabel. Wij geven mensen de mogelijkheid een zelfstandig bestaan zonder armoede op te bouwen. Lees meer over de aanpak van Oxfam Novib


Groene Sint Campagne in Nederland

Het aanbod van eerlijke chocoladeletters neemt volgend jaar behoorlijk toe. Zeven winkelketens steunen de Groene Sint. Zo beloven Albert Heijn, HEMA, Lidl, PLUS Retail en V&D om vanaf volgend jaar (delen van) de huismerk chocoladeletters duurzaam en eerlijk te laten produceren. Uiterlijk 2012 hebben ook Kruidvat en Jamin dat voor elkaar. Albert Heijn belooft uiterlijk in 2015 alle huismerk chocolade met eerlijke cacao te vervaardigen. Ook HEMA en PLUS Retail streven naar eerlijke huismerk chocolade.