In Nederland gaan we stap voor stap van het koken op gas af. In sommige wijken blijft er voorlopig nog een gasnet met groen gas, maar veel huizen zullen gasloos worden. Overstappen op elektrisch koken is uiteindelijk dus onvermijdelijk. Maar waar zou je dan voor moeten kiezen?
Nederland gasland
Koken op gas was lange tijd de standaard in Nederland. In 1959 werd het Groningerveld ontdekt, een enorme gasbel bij Slochteren. Dit gasveld zorgde er samen met een aantal kleinere velden voor dat Nederland werd omgetoverd tot gasland. Ons gasnet werd razendsnel aangelegd en de kolenkachel verdween uit de Nederlandse huishoudens. Binnen no-time was zo'n 95% van de huizen in Nederland voorzien van een gasaansluiting.
Koken op een gaskookplaat is relatief goedkoop, zuinig in gebruik en de temperatuur is nauwkeurig regelbaar. Ondanks dat zo'n 80 % van de mensen in Nederland nog op gas kookt, wordt deze manier van koken steeds minder populair in Nederland; Nieuwbouwhuizen zijn al niet meer voorzien van een gasaansluiting in de keuken. De manier waarop we ons eten bereiden maakt dus een verandering door, maar waarom eigenlijk?
Co2 uitstoot
De voornaamste reden dat we in Nederland langzaam maar zeker afstappen van koken op gas, heeft te maken met de Co2 doelstellingen van de overheid die zijn vastgesteld in het klimaatakoord. De Rijksoverheid wil de Co2 uitstoot drastisch verminderen en daarom zal koken op gas in Nederland vanaf 2050 definitief tot het verleden behoren. Nieuwbouwhuizen zijn al helemaal gasvrij, wat betekent dat er ook geen gasgestookte cv-ketels worden gebruikt. In plaats daarvan worden er duurzame installaties gebruikt om te koken en te stoken, zoals aardwarmte- of warmtepompen en zonnepanelen.
Andere landen
Hoe zit het dan met andere landen in Europa; zijn die ook aan het verduurzamen? Het klinkt misschien gek, maar veel omringende landen zijn juist aan een omgekeerde trend bezig, waarbij de vraag naar aardgas alleen maar toeneemt! Deze landen zijn van oudsher voor een groot deel afhankelijk van steenkool. Deze brandstof is veel vervuilender en stoot minimaal 2x meer Co2 uit dan aardgas. Om aan de Co2 doelstellingen te voldoen, stappen veel landen (tijdelijk) over op het gebruik van aardgas, omdat deze brandstof relatief veel schoner is. Met het oog op duurzaamheid wordt het gebruik van aardgas echter gezien als 'transitiebrandstof', want als we naar een duurzame toekomst toewerken, zal aardgas op den duur helemaal moeten worden vervangen door duurzame alternatieven.
Langzaam maar zeker zal koken op gas dus helemaal verdwijnen uit de Europese huishoudens. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven, elk met eigen voor- en nadelen. Benieuwd naar de verschillen tussen koken op gas en elektrisch koken? Lees dan snel verder!