Welke kookplaat moet ik nemen?

Nederland stapt van het gas af. Dit komt omdat er steeds meer bezuignigd wordt door onder andere de hoge gasprijzen. Dat betekent dat kokend Nederland langzaam overstapt naar koken op elektriciteit.
In onze blog vertellen we u uitgebreid welke kookplaat het beste op uw wensen aansluit.

Elektrisch

Een standaard elektrische kookplaat gebruikt gietijzeren verwarmingselementen waar de pannen op staan. Deze optie is vaak de goedkoopste onder de kookplaten en is vergelijkbaar met keramisch koken. Omdat deze kookplaten geen glas bevatten zijn ze bijna onbreekbaar en daarom uitermate geschikt voor verhuur toepassingen. Bij deze kookplaat kan het wat langer duren voordat de temperatuur hoog genoeg is. Een liter water koken neemt gemiddeld 8-9 minuten in beslag. Een standaard elektrische kookplaat verbruikt gemiddeld 260 kWh per jaar.


Keramisch

Een keramische kookplaat kan je herkennen aan de glasplaat en de verhittingselementen die tijdens gebruik roodkleuren. Door de glasplaat is de kookplaat gemakkelijk schoon te houden en eenvoudig in gebruik. U kunt reguliere pannen gebruiken om te koken op een keramische kookplaat. Deze kookplaten doen gemiddeld 7-8 minuten over het opwarmen van 1 liter water. Een keramische kookplaat verbruikt gemiddeld 225 kWh per jaar.


Inductie

Een inductie kookplaat heeft net zoals een keramische kookplaat een glasplaat. Het grote verschil tussen de twee is dat de glasplaat van een inductie kookplaat niet warm wordt. Een inductie kookplaat gebruikt een magnetisch veld om enkel de pan zelf op te warmen. Dit is veiliger in een omgeving met bijvoorbeeld kinderen. De glasplaat word enkel warm van de restwarmte van de pan en zal daarom snel afkoelen. Daarnaast is deze vorm van koken ook het meest energie efficiënt met een gemiddeld gebruik van 175 kWh per jaar. Deze vorm van koken is razend snel, en het koken van 1 liter water neemt gemiddeld 4-5 minuten in beslag. Om op inductie te kunnen koken heeft u speciale pannen nodig die geschikt zijn voor koken met magnetisme.



Benieuwd hoe u uw kookplaat het beste kunt aansluiten?
Lees dan onze blog over hoe uw elektrische kooktoestel veilig aansluiten.