Keukenboiler: bespaar op jouw energiekosten en waterverbruik

Door te kiezen voor een boiler in jouw keuken kun je flink besparen op energiekosten en waterverbruik. Maar hoe zit dat nou?

Doordat veel CV ketels op zolder hangen, duurt het vaak langer om op bepaalde plaatsen in het huis snel over warmwater te beschikken. Met name in de keuken is dit zeer herkenbaar, kraan aan maar het duurt even voordat je warm water hebt.

Dit komt doordat het water op zolder wordt verwarmd en dan door de leidingen naar beneden moet stromen. Dit is natuurlijk niet efficiënt: je verliest hierdoor veel warmte, water en gas.

Daar komt nog bij dat als je de kraan dicht doet, het verwarmde water weer in de leidingen afkoelt.

Even snel je handen wassen op het toilet of in de garage gebeurt eigenlijk ook altijd met koud water, het duurt te lang voordat er warm water is als er al een warmwater aansluiting is.

Boiler in de keuken: comfort en zuinig

Herken jij dit probleem: je zet de kraan aan maar je moet lang wachten op warm water?

Dan staat jouw C.V. of boiler wel te ver weg.

Dit is gelukkig simpel, eenvoudig en goedkoop op te lossen door het plaatsen van een elektrische doorstroomboiler of close in boiler.

Maar wanneer is het interessant om een keukenboiler te plaatsen?

Vanuit het oogpunt kosten, verspilling en comfort kun je een vuistregel aanhouden: 30 seconden.

Duurt het langer dan 30 seconden om warmwater te hebben uit de kraan, dan is het interessant om een nieuwe kleine elektrische boiler te plaatsen. Met het plaatsen van een elektrische boiler heb je binnen enkele seconden warm water.

Snel warm water biedt naast extra comfort ook op de lange termijn een besparing in water en energie op.

Waar plaats je een boiler in de keuken?

De meest voorkomende plaatsen om een boiler te plaatsen zijn boven de kraan / tappunt (close-up) en onder de kraan / tappunt (close-in). Doordat de leiding van de boiler tot de kraan vaak niet langer is dan 30cm heb je super snel beschikking over warmwater. De meest eenvoudige manier is het plaatsen van een closed-in boiler of elektrische doorstroomboiler.

Plaats de keukenboiler los in het keukenkastje of monteer het aan de muur.

Verschil tussen close in boiler en doorstroomboiler

Er zijn 2 soorten zuinige elektrische boilers die eenvoudig te plaatsen zijn in jouw keuken

  • Closed in boiler
  • Doorstroomboiler

 

Een close-in boiler of keukenboiler is een kleine elektrische boiler (5 tot 10 liter inhoud) voor warm water in de keuken. De boiler is meestal vlak bij de kraan ingebouwd, en door de korte afstand heb je snel warm water

Een elektrische doorstroomboiler (instant heater) voorziet in warm kraanwater. Water wordt direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement en binnen een aantal seconden heb je warm water. Het voordeel bij een doorstroomboiler is dat er geen opslag is van warm water.

Beide keukenboilers zijn compact en eenvoudig in de keuken te installeren en leveren jou al een voordeel op in energiekosten en waterverbruik t.o.v. warm water uit de de c.v. Beide boilers zijn er ook in 230v uitvoeringen, waardoor ze met een stekker aan te sluiten zijn.

De grootste verschillen zijn :

  • maximale watertemperatuur
  • voorraad vat

Een elektrische close in boiler voor in de keuken heeft vaak een warmwater voorraad van 5 liter en kan warm water leveren met een temperatuur van 60 graden Celsius. De boiler houdt de voorraad water continue op de ingestelde temperatuur, waardoor je bijna direct over warm water beschikt.

Een elektrische doorstroomboiler 230v heeft geen voorraadvat en kan het water opwarmen tot 40 – 45 graden Celsius. Doordat deze boiler pas stroom verbruikt als je de kraan open zet, is deze nog zuiniger dan een close in boiler. Door het zeer compacte formaat (ter grote van een blok kaas) is de elektrische doorstroomboiler 230v geschikt om onder elke wastafel te plaatsen.

Afhankelijk van jouw behoefte en situatie kies je dus voor een close in boiler of doorstroomboiler.

Heb je hulp nodig bij welke het beste past in jouw situatie, neem dan gerust contact met ons op.

Shop hier jouw keukenboiler en start met besparen.

Tips voor een zuinige keukenboiler

Dat je kunt besparen op water en energie zonder in te leveren op het comfort van snel warmwater is simpel en eenvoudig door het gebruik van een keukenboiler. Of je nu kiest voor een close-in boiler of een doorstroomboiler, door het compacte formaat kan je beide boilers gemakkelijk in het keukenkastje plaatsen.

 

Tip 1: Zorg dat je de boiler zo dicht mogelijk bij de kraan installeert, zodat je zo min mogelijk warmte verliest.

Tip 2: heb je een closed-in boiler en ga je langer weg of met vakantie, schakel dan de boiler uit. Hiermee bespaar je energie, omdat de boiler het voorraadwater niet op temperatuur hoeft te houden.

Tip 3: stel de temperatuur van jouw close in boiler in op 60 graden Celsius.

Dit is de ideale temperatuur voor een zuinig gebruik van de boiler. Hoger is vaak zonde van de energie en lager instellen is af te raden vanwege mogelijke Legionella.

Heb je gekozen voor een doorstroomboiler dan hoef je hier geen rekening mee te houden.

Omdat er geen voorraad warmwater is, is de kans op Legionella minimaal en is er geen energieverlies.

 

Keuken kopen: denk na over warm water

Sta jij op het punt om een nieuwe complete keuken met apparatuur te kopen, hou dan alvast rekening met warm water.

Bedenk hoe jij warmwater gaat gebruiken, hoeveel, hoe vaak en welke temperatuur wil je? Op basis van jouw wensen kunnen wij jou adviseren in de keuze van een close-in boiler of doorstroomboiler.

Zoek je bij ons een nieuwe goedkope zelfbouw keuken uit dan denken we met je mee over de plaatsing van de boiler in het keukenkastje.